30 Yaş ve Sonrası için Cilt Bakım Önerileri 

25-05-2022 11:31
30 Yaş ve Sonrası için Cilt Bakım Önerileri 

30 Yaş ve Sonrası için Cilt Bakım Önerileri 

Yaş, beraberinde deneyim, bilgelik ve bir dizi cilt sorununu getirir. Yaşlandıkça cildinizin iyileşme kapasitesi ve hücre dönüşüm oranı bozulur. Bu nedenle 30'dan sonra cilt bakımına özel olarak özen gösterilmesi önemlidir. 30 yaşından sonra tüm cildinizin neler yaşadığına ve sağlığını nasıl koruyabileceğinize bir göz atalım.

Yaşınız ilerledikçe cildinizde ne gibi değişiklikler olur ?

Donuk Görünür 

Belli bir yaştan sonra hücre devir oranınız yavaşlar (1). Bu, ölü cilt hücrelerinin cildinizin yüzeyinde birikmesine neden olarak mat ve ışıltısız görünmesine neden olur.

Kurumaya Başlar

Geçmişte kuru bir cildiniz olsun ya da olmasın, 30'dan sonra cildinizin kurumaya ve pul pul dökülmeye başlama ihtimali vardır. Yaşlandıkça ciltteki sebum üretimi de azalır.

Yaşlanma Belirtileri görülür

Cildiniz, parlak ve sağlıklı görünmesi için gereken esnekliği ve gücü veren proteinlerden oluşur. Yaşlandıkça, cildinizdeki bu proteinlerin üretimi yavaşlar (2). Yıllar boyunca UV'ye maruz kalma, bu proteinlerin üretimindeki düşüşe de katkıda bulunabilir. Bu, kırışıklıkların ve ince çizgilerin ortaya çıkmasına neden olur.

Siyah Noktalar Görünebilir

Cildinizde birdenbire koyu renkli lekeler oluştuğunu fark edebilirsiniz. Bu, yıllarca güneşe maruz kalmanın pigment üreten hücreleri hızla aşırı melanin üretmeye teşvik edebilmesinden kaynaklanır.

Çene Çizgisinde Akne Yaygınlaşır

30'lu yaşlarınızdaki hormonal değişiklikler, çene çizgisi sivilcelerinin artmasına neden olabilir. Androjenler, vücudunuzda aşırı sebum üretimine katkıda bulunabilecek erkek hormonlarıdır. Bu, özellikle çene çizginiz boyunca akne kopmalarına neden olabilir.

Cilt Hassasiyeti Yaşayabilirsiniz

Yaşlandıkça vücudumuzdaki yağ üretimi yavaşlar. Bu, cilt tipinde bir değişikliğe neden olabilir. Cildinizin eskisine göre daha az yağlı olduğunu fark edeceksiniz. Kuru cilt ayrıca cilt hassasiyetine yol açarak, cildinizin değdiği hemen her şeye karşı alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Kabarık Gözler ve Koyu Halkalar

30'lu yaşlarınıza yaklaştıkça şişmiş göz altları ve koyu halkalar fark edebilirsiniz. Bu, cildinizdeki kolajen ve elastindeki bir düşüşten kaynaklanmaktadır. Kollajen ve elastin cildi güçlü, sağlam ve sıkı tutar. Ancak yaşlandıkça vücutta bu proteinlerin üretimi azalır. 

30’lu yaşlarda Cildinize Bakmanın 11 Yolu

30'lu yaşlarda donuk görünen cildin nedeni stres de olabilir. İş stresi, çocukları yönetmek ve evle ilgilenmek sizi cilt sağlığını korumaktan alıkoyabilir. Tipik 30 yaş cildini önleyebileceğiniz bazı yollar şunlar olabilir: 

1. Sağlıklı Bir Diyet Yapın

Sağlıklı, su açısından zengin yiyecekler yemek cildinizi nemli ve genç görünümlü tutabilir. Bu donuk, kuru görünümü uzak tutacaktır. Su açısından zengin gıdaların yanı sıra, düşük karbonhidratlı bir diyet uygulamak da cildinizin görünümünü ve dokusunu iyileştirmeye yardımcı olabilir 

2. Anahtar Eksfoliyasyon

Eksfoliyasyon, cilt yüzeyindeki ölü hücrelerden kurtulmak üzere yapılan işlemdir. Cildinize ara sıra peeling yapmak ölü cilt hücrelerini temizlemeye yardımcı olacaktır. Bu işlem, yüzünüzün daha pürüzsüz ve net görünmesini sağlayan yeni ve sağlıklı hücreleri ortaya çıkarır. Öyle ki 30'lu yaşlarda donuk görünümlü cildin başlıca nedenlerinden biri, cilt yüzeyinde ölü cilt hücrelerinin birikmesidir.

Kimyasal eksfoliyasyon, hücre devir oranını artıran bileşenler içeren bir maddenin kullanılmasını içerir: Hidroksi asitler içeren eksfoliyatörleri arayın. Alfa ve beta hidroksi asitler, ölü deri hücrelerini emmede iyi çalışır (4). Fiziksel eksfoliyasyon ölü deri hücrelerini manuel olarak çıkarmak için ovarak veya ıslak bez gibi bir alet kullanarak yapılır. 

3. Günlük Nemlendirin

Cildinizi nemlendirmek cildin nemini artırır. Bu, cildinizin daha yumuşak ve parlak görünmesini sağlar.

Yıllar boyunca UV'ye maruz kalma, cildinizin bariyerinde bir miktar hasara neden olmuş olabilir. Bariyer onarıcı bir nemlendirici kullanmak, cildinizin koruyucu tabakasını onararak mümkün olduğunca fazla nemi hapseder.

Not: Cildinizin sağlığını belirlemede kilit rol oynayan hyaluronik asit, antioksidanlar ve C Vitamini gibi bileşenleri arayın (5) (6).

4. Günde En Az 7-8 Saat Uyuyun

Rahatsız edilmeden günde en az 7-8 saat uyuyun. Uyku, cildinizin taze ve parlak görünmesinde önemli bir rol oynar. Uyku eksikliği, kabarık gözlere, koyu halkalara ve donuk bir cilde neden olabilir.

5. Yaşlanma Karşıtı Bir Krem Kullanmaya Başlayın

Yaşlanma karşıtı kremler nemlendiricidir ve yaşlanma belirtileriyle savaşan bileşenler içerir. Yaşlanma karşıtı bir krem satın alırken şu malzemeleri arayın:

a. Retinoidler

Retinoidler A vitamini türevleridir ve dermatolojide uzun süredir kullanılmaktadır. Güneş hasarına karşı çalışırlar ve ince çizgilerin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olurlar.

b. C vitamini

Çoğu güzellik ürününde popüler bir bileşen olan C Vitamini, serbest radikallerle savaşır ve ciltteki kolajen ve elastinin parçalanmasını önler. Ayrıca güneşin neden olduğu hasarı azaltır, cildinizin daha parlak ve daha sıkı görünmesini sağlar.

c. Hidroksi Asitler

Alfa ve beta hidroksi asitler hücre devir oranını arttırır. Eksfoliye edici olarak çalışırlar ve alttaki daha parlak, daha genç görünen cildi ortaya çıkarmak için ölü cilt hücrelerini emerler.

d. Niasinamid

Bir B3 Vitamini formu olan niasinamid, cildinizin su kaybetmesini önleyebilir. Nemlendirilmiş cilt daha sağlıklı ve genç görünür.

6. Rutininize Bir Serum Ekleyin

Serumlar belirli cilt sorunlarını hedefler, cildinizi temizler ve daha parlak görünmesini sağlar.

7. Aylık Yüz Bakımınızı Kaçırmayın!

Yüz bakımı son derece nemlendiricidir ve kan akışını arttırır. Yüz bakımı, sağlıklı ve genç bir cildi korumanın iyi bir yoludur. Her ay bir spa'yı ziyaret etmek ve cildinizi şımartmak için biraz zaman ayırın.

8. Egzersiz

Egzersiz yapmak cildinizin genç ve sağlıklı görünmesi için son derece faydalıdır. Spor salonuna gitmek, yüzmeye gitmek veya yoga yapmak için her gün en az bir saat ayırın.

9. Bir Göz Kremi Kullanmaya Başlayın

Gözlerinizin altındaki cilt, yaşlanma belirtilerini ilk gösteren bölge olabilir. Göz kremine yatırım yaparak ince çizgiler, kırışıklıklar ve kaz ayakları uzak tutulabilir. Bunlar, cildinizdeki kolajen ve elastin üretimini artıran, onu sıkı ve pürüzsüz tutan bileşenler içerir.

10. Güneş Koruyucu Bir Zorunluluktur

Yaşınız ne olursa olsun güneş kremi kullanmak şarttır. UV hasarı, 30'dan sonra kırışıklıklar ve ince çizgiler olarak ortaya çıkan kolajen ve elastin hasarının artmasına neden olur.

11. Cilt Bakım Ürünlerinizi Değiştirin

30'lu yaşlarınıza yaklaştıkça cildiniz öncekine göre daha kuru olabilir. Cildinizin nem seviyesini artıran cilt bakım ürünlerine yatırım yapın. Yüzünüzde kullandığınız ürünlerin cildinizi tahriş edebilecek sert kimyasallar içermediğinden emin olun.

Yaşlandıkça hayatınızda birçok değişiklik olabilir ve daha fazla sorumluluk altına girebilirsiniz. Tüm koşturmacalar, yıllarca UV'ye maruz kalma, yaşam tarzı değişiklikleri ve iniş çıkışlar cildinizde görünebilir. Ancak, değişimin sabit olduğunu ve güzellik rutininizin de öyle olması gerektiğini asla unutmayın!

Kaynakça

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22278880

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9348459

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017965/

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583886/

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

Semroi Digital Agency
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.